A sav-bázis egyensúly a táplálkozásban
A különböző ételek fogyasztása - az emészthetőségétől, mikrotápanyag tartalmától, fehérje tartalmától és számos más tényezőtől függően - a test sav-bázis egyensúlyának az ingadozásához vezet. Ez hatással van az egészségedre, a testkompozíciódra, sőt a teljesítményedre is!
Miért rossz a savasodás?
A test minden sejtje egy bizonyos pH értéken belül működik optimálisan. A különböző sejtekben ez az optimális tartomány különböző.
Mit okoz a test túlzott savasodása:
. Magas kalcium tartalom a vizeletben: a Kalcium erősen lúgosít és a csontok tartalmazzák a legtöbbet belőle a szervezetben, az elsavasodás miatt a szervezet kivonja a kalciumot a csontokból és a fogakból. Röviden: csontrikulás.
. Negatív nitrogén egyensúly (magas nitrogén koncentráció a vizeletben). A glutamin megköti a hidrogén ionokat amiből ammonium lesz. A hidrogén ionok savas kémhatást eredményeznek, a glutamin, hasonlóan a kalciumhoz, semlegesíti a test elsavasodását. A test legnagyobb glutamin raktára a vázizomzat, így a savasodás az izmok leépüléséhez és ezáltal elhízáshoz is vezet!
. A savas, oxigénhiányos környezet elősegíti a rák kialakulását! A túlzott savasodástól egyes sejtek elpusztulnak, míg más sejtek átalakulnak és "önálló életre kelnek" vagyis ezek lesznek a rákos sejtek. Oxigén gazdag környezetben nem tudnak szaporodni, ezt bizonyítja az is, hogy nincs szívrák, mivel a tüdőből a szívbe folyó vér a leggazdagabb oxigénben, és egyben legmagasabb a pH értéke.
. Az elsavasodott szervezet fáradékonyabb, nehezebben regenerálódik, legyengül az immunrendszere.
Érdekes módon a savasodás a kor előrehaladtával csak fokozódik. Sokan ezt a vese gyengülésével magyarázzák. Nyilván a csontritkulás és az izomvesztés a korral jár, de néhány egyszerű sav-bázis stratégia az étrendben segíthet lelassítani ezeket.
Mi a baj az étrenddel?
A sok zöldség és gyümölcs helyett sok gabonát és nem utolsó sorban feldolgozott ételt eszünk! Legfőképp a cukor, ami szélsőségesen savasít!
Sok weboldalon találkozni táblázatokkal, ahol a cukrot lúgosítóként írják le, de a valóságban ez nem így van.
A vér kémhatása alapvetően lúgos, amit leginkább a benne lévő oxigén és széndioxid egyensúly határoz meg. Több oxigén a vérben lúgos irányba, kevesebb oxigén (és ezáltal több széndioxid) savas irányba tolja el a pH értéket. A cukor elfogyasztása után azonnal felszívódik, a vérben megköti az oxigént, így az savas irányba tolódik el.
Ha 100%-ban tisztán, vagyis egészségesen eszünk húsokat és gabonaféléket, még az is savasodáshoz vezethet!
Hogyan előzzük meg a savasodást:
. Több zöldség és gyümölcs az étrendben! A szakemberek kezdik felismerni, hogy a legjobb sok zöldséget és gyümölcsöt enni az csontok egészsége érdekében. Legjobban lúgosít a banán, a mazsola és a spenót.
. Ha egy étkezésnél túl sok savasító ételt eszel és kimaradna a zöldség/gyümölcs, adj az étkezéshez egy kevés glutamint! A glutamin kiegészítő semlegesíti a savasodást.
. Lúgos ásványvizek fogyasztása
. Cukor és liszt tartalmú ételek teljes kiiktatása!
A fehérjéről
Sok orvos, dietetikus és sporttáplálkozás kutató bélyegzi meg az állati eredetű fehérjéket, mint savasító ételeket. (bár ugyanezek az emberek a több gabona fogyasztást javasolják, pedig a gabonák is erősen savasítanak..)
Érdekes tény, hogy bár a magas fehérjebevitel elvileg savasít, úgy tünik egyben ellensúlyozza is a test elsavasodását. Más szóval a fehérje segíti a szervezetet a savak semlegesítésében.
___________________________________________________________
___________________________________________________________