Az élet fája: a kókusz
A kókuszt korai spanyol felfedezők nevezték el coco-nak, ami "majom arcot" jelent, ugyanis a szőrös dió a három kis bemélyedéssel egy majom fejéhez hasonlít.
A kókusz több népcsoportnak is értékes tápanyagforrása már generációk óta az egész világon. Rengeteg szigeten állandó része a mindennapi étrendnek, sőt sok helyen a legfőbb élelemforrást jelenti. Az egész világ népességének körülbelül egyharmadának az élelme és a gazdasága függ a kókusztól!
A kókusz olyan tápanyagokban gazdag, mint vitaminok, ásványianyagok, rostok. A kókuszolaj különösen nagy figyelmet élvez, mert gyógyító tulajdonságai messze túlmutatnak bármilyen más étolajnál, és széles körben használják hagyományos orvosságként az ázsiai és csendes-óceáni népcsoportok. A csendes-óceáni szigetlakók úgy tartják, hogy a kókuszolaj minden betegségre gyógyszer lehet. Mivel annyira értékes számukra, hogy élelemforrás és orvosság is, ezért a kókuszpálmát ők úgy hívják: Az élet fája.
A kókusz a hagyományos gyógyászatban
Bárhol az egész Földön, ahol csak a kókuszpálma nő, az emberek megtanulták a fontosságát ennek a hatásos 'gyógyszernek'. Évezredek óta fontos helye van a népi gyógyászatban, és a legkülönfélébb betegségek gyógyítására alkalmazzák, olyanoknál mint:
- tályog
- asztma
- kopaszodás
- hörghurut
- sérülések, zúzódások
- égési sérülés
- megfázás
- szorulás
- köhögés
- vérhas
- fülfájás
- láz
- influenza
- rendszertelen vagy fájdalmas menstruáció
- sárgaság
- vesekő
- alultápláltság
- émelygés, hányinger
- kiütések
- skorbut
- torokgyulladás
- szifilisz
- fogfájás
- tuberkolózis
- tumorok
- fekély
A kókuszolaj
Habár a kókusz igen értékes a tápanyagtartalma miatt is, valójában a kókuszolaj az, ami igazán értékessé teszi.
Eleinte tévesen azt hitték, hogy egészségtelen, mivel magas a telített zsírtartalma, azonban ma már tudjuk, hogy a kókuszolajban lévő zsírsavak különlegesek, és teljesen más mint bármelyik másik étrendi olaj. Ma már egyesek szerint a kókusz a legértékesebb étolaj a Földön.
Kókuszolajat bőrápoló termékekben is használják, mivel gazdag glicerinben és E-vitaminban, ezért tápláló és hidratáló tulajdonságaival megszépíti a bőrt és a hajat.
___________________________________________________________
___________________________________________________________