Az élet fája: a kókusz

 

 

 

A kókuszt korai spanyol felfedezők nevezték el coco-nak, ami "majom arcot" jelent, ugyanis a szőrös dió a három kis bemélyedéssel egy majom fejéhez hasonlít.

 

A kókusz több népcsoportnak is értékes tápanyagforrása már generációk óta az egész világon. Rengeteg szigeten állandó része a mindennapi étrendnek, sőt sok helyen a legfőbb élelemforrást jelenti. Az egész világ népességének körülbelül egyharmadának az élelme és a gazdasága függ a kókusztól!

 

A kókusz olyan tápanyagokban gazdag, mint vitaminok, ásványianyagok, rostok. A kókuszolaj különösen nagy figyelmet élvez, mert gyógyító tulajdonságai messze túlmutatnak bármilyen más étolajnál, és széles körben használják hagyományos orvosságként az ázsiai és csendes-óceáni népcsoportok. A csendes-óceáni szigetlakók úgy tartják, hogy a kókuszolaj minden betegségre gyógyszer lehet. Mivel annyira értékes számukra, hogy élelemforrás és orvosság is, ezért a kókuszpálmát ők úgy hívják: Az élet fája.

 

A kókusz a hagyományos gyógyászatban

 

Bárhol az egész Földön, ahol csak a kókuszpálma nő, az emberek megtanulták a fontosságát ennek a hatásos 'gyógyszernek'. Évezredek óta fontos helye van a népi gyógyászatban, és a legkülönfélébb betegségek gyógyítására alkalmazzák, olyanoknál mint:

 

- tályog

- asztma

- kopaszodás

- hörghurut

- sérülések, zúzódások

- égési sérülés

- megfázás

- szorulás

- köhögés

- vérhas

- fülfájás

- láz

- influenza

- rendszertelen vagy fájdalmas menstruáció

- sárgaság

- vesekő

- alultápláltság

- émelygés, hányinger

- kiütések

- skorbut

- torokgyulladás

- szifilisz

- fogfájás

- tuberkolózis

- tumorok

- fekély

 

A kókuszolaj

 

Habár a kókusz igen értékes a tápanyagtartalma miatt is, valójában a kókuszolaj az, ami igazán értékessé teszi.

 

Eleinte tévesen azt hitték, hogy egészségtelen, mivel magas a telített zsírtartalma, azonban ma már tudjuk, hogy a kókuszolajban lévő zsírsavak különlegesek, és teljesen más mint bármelyik másik étrendi olaj. Ma már egyesek szerint a kókusz a legértékesebb étolaj a Földön.

 

Kókuszolajat bőrápoló termékekben is használják, mivel gazdag glicerinben és E-vitaminban, ezért tápláló és hidratáló tulajdonságaival megszépíti a bőrt és a hajat.

___________________________________________________________

 

___________________________________________________________