Mire jó a gyömbér?

 

 

A gyömbér a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozik. Trópusi egyszikű, évelő növény. Eredetileg Ázsiában trópusi esőerdőkben őshonos. Hazánkban üvegházakban termeszthető.

Gyógyászati célokra a gyömbér gyökerét alkalmazzák, ami ujjasan elágazó, 8-10 centiméter hosszú és 1,5-2 centi széles, belül sárgásszürke színű, aromás illatú, csípősen keserű íze van. Nyersen, és őrölve is kapható.

Mi van a gyömbérben?

Sajátos ízét és illatát az illóolaj (bizabolén), a gingerolok és a shogaolok adják. Ez az illóolaj a gyökerében termelődik, nagyon kellemes illatú, és a növény ennek köszönheti különleges, édeskés ízét is. A hatóanyagok koncentrációja a héja alatt a legnagyobb, így ha gyökér formában esszük, akkor csak rendkívül vékonyan hámozzuk meg, de akár elég, ha csak erősen megmossuk a gyökeret, és kicsit megdörzsöljük.

Mire jó a gyömbér?

A gyömbér elsősorban fűszernövény, csak a hagyományos népi gyógyításban használják betegségek ellen.

Közvetlen hatása van a gyomor és bélrendszerre, azonban hányáscsillapító tulajdonságának gyógyszerészeti háttere még nem teljesen tisztázott. A növény gyökerében lévő illóolajnak köszönheti hatékonyságát, ami csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, amit megfázás és hörghurut esetén lehet jól kihasználni. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygés, hányinger esetén is segít a gyömbér. Ezen kívül emésztés serkentő és étvágyjavító hatása is van.

A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen, azonban nem hat a központi idegrendszerre, ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. Ezért általában azok is alkalmazhatják, akik nagy odafigyelést és jó koncentrációs képességet igénylő tevékenységet végeznek.

Az utazási betegségen kívül rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is kezelnek vele, és erősíti az immunrendszert a fertőzésekkel szemben.

Hogyan használhatjuk a gyömbért?


Gyömbér olaj: Fájó ízületeknél külsőleg használjuk. Keverjünk össze néhány cseppet 15 ml semleges olajjal, és ezzel a keverékkel masszírozzuk be a fájdalmas, sajgó testrészeket. Ez izomfájdalmak esetén is használható.

Gyömbér tea: Mossunk meg alaposan egy kevés gyömbér gyökeret, vágjuk össze apróra, és főzzük meg fél liter vízben fél órán keresztül, aztán szűrjük le. Édesítsük mézzel, vagy édesítővel, ne cukorral! Naponta háromszor fogyasszuk, de friss gyömbérgyökér-törzset is rágcsálhatunk.

Gyömbér por: Emésztési panaszok esetén ilyen a formában is alkalmazható. Kapszulázott formában is kapható!

Fűszer: Az indiai és kínai konyha régen használja húsok, és nehezen emészthető ételek ízesítésére. Hazánkban zsíros ételeket, pecsenyéket, nehéz főzelékféléket (bab, lencse) fűszereznek vele, de ízesíthetünk süteményeket, édességeket, szószokat is gyömbérrel. Fokozza az emésztőnedveink termelődését, ami segíti a nehéz, zsíros ételek megemésztését, és ez csökkenti a gázok képződését.

 

 

Fontos megjegyezni!

Véralvadásgátló gyógyszert szedő betegek a gyömbér használata előtt konzultáljanak orvosukkal!

A várandós állapotra jellemző, reggeli rosszulléteket sajnos nem enyhíti.

Soha ne alkalmazzuk éhgyomorra, mert gyomornyálkahártya-irritációt válthat ki.

___________________________________________________________

 

___________________________________________________________

 

árpafű