Elhízás

 

 

 

 

A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Csak Európában és az Egyesült államokban jelenleg több, mint 70 millió ember elhízott, ezen felül további 163 millióan túlsúlyosak. A túlsúly és az elhízás problémája a magyar lakosság 60%-át közvetlenül érinti.

 

A tévhittel ellentétben az elhízást nem a túl sok evés okozza, hanem a rossz minőségű élelmiszerek, amikből minimális mennyiség is hizlal. Sajnos ma a boltban kapható élelmiszerek nagy része rossz minőségű, a túlzott mértékű feldolgozás miatt.

 

Ez elsősorban a szénhidrátoknál kritikus: természetellenes, izolált formájuk révén hiányzik belőlük mindaz, amire a szervezetnek szükséges lenne (rostok, vitaminok, enzimek, ásványi anyagok stb.) Legnagyobb 'ellenségeink' tehát az izolált szénhidrátok: cukor és liszt. Ezek feldolgozottságuk miatt túl gyorsan felszívódnak és olyan népbetegségeket okoznak (többek közt), mint elhízás, cukorbetegség, csontritkulás.

 

Angol kutatók "The Saccharine desease"-nek nevezték el összefoglalóan azokat a betegségeket, amelyeket a cukor és a liszt okoz. Ezek, az úgynevezett táplálkozás okozta civilizációs betegségek, egyes becslések szerint mai betegségeink 80%-át teszik ki.

 

Melyek az egészséges élelmiszerek?

 

A feldolgozatlan, természetes ételek: (szín)húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, teljes gabonák (pl gabonapehely formájában), olajos magok. Ezek az ember eredeti, természetes táplálékai voltak az iparosodás előtt.

 

A koplalás, éhezés nem csak egészségtelen, de zsírt sem vesztünk vele! Ezért nem működnek a különböző magazinokban és interneten olvasható fogyókúrák (90 napos, léböjt kúra stb.) Az éhezéssel, rossz táplálkozással, a szervezet a saját izomzatát bontja le, a zsír megmarad - Ez azt jelenti, hogy az illető kövérebb lesz, hiába vesztett a súlyából.

 

Az izomzat a szervezet zsírégető rendszere. Ezért minél izmosabb valaki, annál könnyebben ad le zsírt és fordítva is - minél kevesebb izom van valakin, annál nehezebben ad le zsírt! Ezért fontos, hogy egészséges táplálkozással zsírból fogyjunk, és ne az izomzatból koplalással.

 

Az egészséges táplálkozás fő pontjai:

 

- minimum 5 étkezés reggeltől lefekvésig. az 'este 6 után nem eszem' elv egészségtelen, és hizlal! (az éhezés bontja az izomzatot)

 

- a fehérjék a testünk, és az izomzat építőkövei, ezért minden étkezés alapja az állati eredetű fehérje: azaz húsok, halak, tojás

 

- kizárólag feldolgozatlan élelmiszerek: sovány húsok, halak, zöldségek (nyersen vagy párolva), gyümölcsök (nyersen), teljes gabonák, olajos magvak

 

- napi 1 liter víz/ 20 testsúlykilogramm (tehát egy 80 kg-os embernél napi 4 liter)

 

- kerülni kell mindent ami cukros, lisztes (édességek, üdítők, gyümölcslevek stb.)

___________________________________________________________

 

___________________________________________________________