C-vitamin: amiről nem akarják, hogy tudjunk!

 

 

 

A magyarok joggal büszkék arra, hogy a C-vitamint Szent-Györgyi Albert adta a világnak. Neki sikerült először izolálnia 1928-ban, s ezért a felfedezéséért Nobel-díjat is kapott.


Ő eleinte napi minimum 1000 mg, (azaz 1 g) fogyasztását javasolta, de későbbi kutatásai során felismerte, hogy az ideális mennyiség valahol napi 2000-8000 mg, azaz 2-8 g között van egy egészséges embernek.

 

Szent-Györgyi a tanulmányaiban leírta: ahhoz, hogy a vírusok, baktériumok bármiféle betegséget tudjanak okozni, a szervezetnek először le kell gyengülnie, aminek a fő oka az úgynevezett hiányállapot. Ez leggyakrabban vitaminok hiányát jelenti.

 

A legtöbb állat szintetizálni tudja a saját vitaminszükségletét, kivétel ez alól az ember és a tengerimalac.


Az igazán jó minőségű C-vitamint legfőképp csipkebogyóból vonják ki, mert abban együtt található a hatását erősítő bioflavonoidokkal. A kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling, a neves biokémikus úgy vélekedett, hogy a C-vitamin az egyszerű megfázástól a rákig számos betegség ellenszere.

Köztudott, hogy a C-vitamin hiánya skorbutot okoz, de a skorbut - ami már a szervezet végső összeomlása - és az egészségesen táplált ember között egy óriási skála van, ami számtalan betegséget jelent.

A C-vitamin hiánya többek közt a következő betegségeket okozza:

 

- kiszáradt bőr
- szív és érrendszeri problémák
- aranyér
- magas vérnyomás

- érelmeszesedés

- krónikus fáradtság
- legyengült immunrendszer

- cukorbetegség
- emésztési problémák
- fogínyvérzés
- rák
- érfalak meggyengülése, megrepedése
- ízületi gyulladások

- visszér
- hajhullás
- alvászavarok

A C-vitamin, vagy másnéven aszkorbinsav, elsődleges szerepet játszik a növekedésben és a sejtek, az íny, a csontok és fogak növekedése és regenerálódáda szempontjából alapvető fontosságú kollagének létrehozásában. A rákos sejtburjánzások kialakulásában szerepet játszó káros szabad gyökök semlegesítését is segíti.

Allergia és asztmaellenes hatású is: Gátolja a hisztamin felszabadulását, és nagy mennyiségben megakadályozza az allergének gyulladáskeltő hatását.

A C-vitamin fogyasztása erősíti az immunrendszert, fokozza az ellenálló képességet a fertőző (főleg a meghűléses) betegségekkel szemben. Bár baktérium ellenes is, fő hatását az immunrendszer erősítésével fejti ki: Növeli a fehérvérsejtek számát, és fokozza a működésüket.

Több enzimet is aktivál, és fontos szerepe van a sejtlégzésben. Fokozza a sebgyógyulást, gyorsítja a kötőszövet újraépülését, részt vesz a csont-, a kollagén- és a porcképzésben, valamint a mellékvesekéreg-hormonok szintézisében. Védelmet nyújt a stressz ellen, segíti a vas felszívódását, a folsavval és a B12-vitaminnal együtt ösztönzi a vörösvértestek érését.

Gyulladásgátló (megelőző) hatása mellett az ízületekre (inakra és szallagokra) is védő, erősítő hatása van.

Javítja a vér koleszterinszintjét: növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét.

Fontos tudni azt, hogy a C-vitamin-t nem ajánlatos izolált szénhidrátokkal (cukrok, liszt stb.) együtt enni, mert azok gátolják a C-vitamin felszívódását (a méz is ide tartozik!) mintegy versenyeznek a C-vitaminnal a szállítórendszereken.

A C-vitaminnal együttműködve, a bioflavonoidok őrzik és védik a kapillárisok belső szerkezetét. Baktériumellenes és keringésserkentő hatásuk is van. Segítik az epetermelést és megelőzik a hályog kialakulását. Gyakran alkalmazzák őket herpesz kezelésére.


Mennyi a megfelelő mennyiség?

Ha az állatok önellátó C-vitamin termelését nézzük, akkor emberre vetítve a szükségletünk napi 2-9 gramm. Szent-Györgyi Albert napi 2-8 gramm C-vitamint ajánlott. Linus Pauling napi 10-18 gramm C-vitamint fogyasztott. Michael Colgan, a világ egyik leghíresebb táplálkozási szakértője 5 gramm C-vitamint fogyaszt naponta.

Ne felejtsük el, hogy genetikailag különbözőek vagyunk, vannak akik kevesebb, vannak akik több vitaminnal képesek megőrizni az egészségüket.

Vesekövet okoz-e a C-vitamin?

Nem. A vesekövek kalcium-oxalát, húgysav- vagy struvit-kövek lehetnek. C-vitamin kövek nincsenek. A vesekő kialakulásának egyik oka a vesetestecskék gyulladása (glomerulonephritis) vagy a vesemedence gyulladás. A C-vitamin nem árt, hanem véd a gyulladások ellen! A glomerulonephritis kialakulásának egyik okozója a felhalmozódó szabad gyökök. Ezek ellen az antioxidánsok, köztük a C-vitamin védelmet nyújtanak. (A vesekő legfőbb okozója a túl alacsony vízfogyasztás.)

 

Több vitaminra van szüksége, ha:

 

Nagyvárosban él (A szén-monoxid tönkreteszi a C-vitamint)

Fogamzásgátlót szed

Aszpirinnel együtt szedi (az aszpirin háromszorosára gyorsítja

a vitamin kirülüését a szervezetből!)

___________________________________________________________

 

___________________________________________________________

 

c-vitamin