Árpafű, búzafű: Növényi erő kis csomagokban

 

 

 

Mikor "zöld ételekről" beszélünk, általában az olyan élelmiszerek csoportjára utalunk, amely magában foglalja a fiatal gabona füveket, mint az árpafű, búzafű és egy kék-zöld alga, ami BGA néve ismert. Tápanyag tartalomban közeli rokonai a sötétzöld leveles zöldségeknek, azonban jóval magasabb szintű tápanyag-sűrűséggel. Más szóval egy uncia ilyen koncentrált zöld élelmiszer, sokkal több a jótékony fitonutrienst tartalmaz, mint egy uncia zöldség.

Számos tanulmány azt mutatja, hogy a zöld ételek jótékony hatással vannak a koleszterin szintre, vérnyomásra, immunválaszra és a rák megelőzésében is hatékonyak. Ezek a hatások részben annak tulajdoníthatóak, hogy magas koncentrációban tartalmazzák a klorofill nevű anyagot.

A klorofill egy olyan fitokemikália ami a levelek, a növények és az algák zöld színét adja. A klorofill rendszeres fogyasztása gátolja a betegségeket okozó baktériumok elszaporodását, és terápiás hatást gyakorol a rossz lehelet és a belső szagok ellen.

Búza és az árpa Füvek


A fiatal gabonafüvek, különösen a búza és az árpa ragyogó smaragdzöld színárnyalatukkal tűnnek ki. A második világháború előtt az amerikai gyógyszertárakban, de különösen a gabona termelő államokban, a szárított búza-vagy árpa-fű tablettát mint egyfajta primitív vitamin pótlásként árulták. Ma a fiatal búza és az árpa füvek szárított és porított formában, táplálékkiegészítőként, illetve friss lé formájában is fogyasztják.

A fű korai növekedési szakaszában a búza és az árpa összetételbenközelebb állnak a zöldségekhez, mint a gabonákhoz. Ezt azért fontos megjegyezni, mert ugyan nem javasolják az étkezési búza és a búza termékeket, úgy vélem búza fű kiváló diétában.

Ahogy a gabonanövények nőnek, tápanyagprofiljuk nagyon gyorsan megváltozik.. Ahogy a növény növekszik, a klorofil, fehérje és vitamintartalma rohamosan csökken, és az emészhetetlen cellulóz (rost) szintje nő. Ahogy a sárgán hullámzó, beérett gabonát betakarítják több hónap után, és lisztté őrlik, úgy készítenek belőle egy egészségtelen "élelmiszert".

Nagyon kevés tápanyag különbség van a búzafű és az árpafű között, bár fontos megjegyezni, hogy az árpafű szabad gyök megfogó képességű, amely szintén csökkenti a gyulladást és fájdalmat. A búza fű egy P4D1 nevű anyagot tartalmaz (egy "glüko-fehérje"), ami szintén antioxidánsként viselkedik, és csökkenti a gyulladást. Ezen kívül úgy gondolják, hogy segít a szervezetnek elpusztítani a rákos sejteket.

A gabonafüveket por vagy tabletta formájában lehet kapni. A szárított gabona füvet bizonyosan könnyebb kezelni, mint a frisset, amelyeket például gyümölcs centrifugával préselnek ki. Mindazonáltal a friss fű leve olyan egészséges enzimeket tartalmaz, amik nem találhatóak a száraz fűben. Viszont sok gyümölcslé bárban és egészség-orientált piacon kínálják ezeket a leveket.

 

A gabonafüvek fogyasztása segíthet megelőzni, vagy kezelni a következő betegségeket:

 

- elhízás

- asztma

- hepatitisz

- bőrbetegségek

- cukorbetegség

- magas vérnyomás

___________________________________________________________

 

___________________________________________________________

 

árpafű