Az almáról

 

 

 

Az alma az egyik legszélesebb körben termesztett gyümölcs. A fa kicsi méretű és lombhullató, általában eléri a 3-12 méter (9,8-39 láb) magas, széles, gyakran sűrű sokágú koronát. A levelek felváltva rendezett, egyszerű ovális 5-12 cm hosszú, és 3-6 centiméter szélesek.

 

A virágok tavasszal, a bimbózó levelekkel egyidőben nőnek. A virágok színe fehér, rózsaszín árnyalat, amely fokozatosan elhalványul. A gyümölcs őszre érik meg, és általában 5-9 cm átmérőjű.

A fa Közép-Ázsiából származik, ahol a vad őse még ma is megtalálható. Jelenleg több mint 7.500 ismert termesztett alma fajta létezik a legkülönbözőbb tulajdonságokkal.

Legalább 55 millió tonna almát termesztettek világszerte 2005-ben, amelynek értéke körülbelül 10 milliárd dollárt. Ennek 35%-át Kína termesztette. Az Egyesült Államok a második legjelentősebb almabor termelője, több mint 7,5%-át teszi ki a világ termelésének. Ezen kívül Törökország, Franciaország, Olaszország és Irán is vezető alma exportőr.

 

Az alma kapható konzervben, almalé formájában, és erjesztett formában mint almabor, almaecet. Az alma fontos összetevője számos desszertek, mint például az almás pite, egyéb almás sütemények. Gyakran fogyasztják sült, vagy párolt formában, aszalva vagy pépesítve almaszószként.

Az Egyesült Királyságban a karamellizált alma egy hagyományos édesség, ami úgy készül, hogy egy almát forró karamellel bevonnak, majd lehűtenek. Hasonló az USA-ban a cukorbevonatos alma (a bevonat kemény héj, kristályos cukorszirup).


A bio alma nagyon elterjedt az Egyesült Államokban, viszont Európában kevésbé. A betegségeknek ellenálló fajták a jellemzőek inkább. A legújabb eszköz az ökológiai repertoárban egy olyan spray, aminek könnyű kaolin bevonatot képez, és ez fizikai akadályt jelentbizonyos kártevőknek, valamint segít megelőzni, hogy a nap megégesse az almát.

 

A közmondás úgy tartja: "Egy nap egy alma az orvost távol tartja". A gyümölcs egészségre gyakorolt hatásával már a 19. században kezdtek foglalkozni Walesben. A kutatások azt sugallják, hogy az alma csökkentheti a vastagbélrák veszélyét, a prosztata- és tüdőrákot. Mint más gyümölcsök és zöldségek, az alma is tartalmaz viszonylag kis mennyiségű C-vitamin, valamint számos egyéb antioxidáns vegyületet.

 

Rosttartalma is jelentős, ugyanakkor kevesebb, mint a legtöbb más gyümölcsnek, segít szabályozni székletürítés, és így csökkenti a vastagbél rák kockázatát. Rendszeres fogyasztása segíthet a szívbetegségek megelőzésében, a fogyásban, szabályozza a koleszterint.

A magok enyhén mérgezőek, kis mennyiségben amygdalint tartalmaznak, ami egy cyanogenic glikozid, általában nem elég ahhoz, hogy veszélyes legyen az emberre, de pl madarakra veszélyes lehet.

 

___________________________________________________________

 

___________________________________________________________

 

oriflame alma parfüm